Czyli kilka słów o cateringu pudełkowym. Dla kogo? Czy się opłaca? Kiedy stosować? Jakie przynosi korzyści i co jest jego wadą?
Dla kogo?
Przede wszystkim dla tych, którym zależy na zdrowym stylu życia bądź utracie wagi. Jeśli cenisz wygodę, jesteś zapracowany i masz mało czasu – dieta pudełkowa jest zdecydowanie dobrym rozwiązaniem.
Dobór odpowiednich składników oraz liczenie kalorii i wartości odżywczych pochłaniają dużo uwagi. Gotowe posiłki są idealnym pomysłem dla tych, którzy nie dysponują wystarczającą ilością czasu, aby o to zadbać, a którym zależy na zdrowiu i dobrej kondycji.
Zalety diety pudełkowej
Wygoda
Planowanie i przygotowanie posiłków zajmują mnóstwo czasu. Wielu z nas nie ma także specjalistycznej wiedzy na temat konkretnych produktów, ich wartości i kaloryczności. Oszczędność czasu i wysiłku to jedna z największych zalet diety pudełkowej.
Posiłki dostarczone pod drzwi, brak konieczności chodzenia na zakupy, gotowania, planowania to definicja spokoju i komfortu dla ludzi, którym zależy na zdrowiu, a jednocześnie oszczędności czasu. Ta płaszczyzna ma ogromne znaczenie w kontekście skutecznego rozwoju, dobrej kondycji psychicznej i fizycznej.
Kontrola
Kontrola porcji jest bardzo istotna. Ile razy dzieje się tak, że jemy za dużo i czujemy się fatalnie lub w drugą stronę – niewystarczająco, co powoduje późniejsze podjadanie?
Odpowiednie porcje posiłków, uwzględniające wartość kaloryczną i objętość, wpływają na stopień sytości. Utrzymywanie go na właściwym poziomie jest niezwykle ważne dla naszego samopoczucia po posiłkach i pomiędzy nimi. Chodzi przecież o to, żeby się najeść, a nie przejeść lub czuć głodnym po obiedzie.
Precyzja
Specjaliści czuwający nad planowaniem diet pudełkowych dbają o precyzyjny dobór składników, uwzględniając zapotrzebowanie na białko, tłuszcze i węglowodany. Wiedza i doświadczenie pozwalają na dobranie odpowiednich ilości składników dla indywidualnego organizmu. Każdy z nas potrzebuje przecież czegoś innego.
Przeczytaj również: Jak osiągnąć sukces? Kluczowe kroki do rozwoju osobistego
Wady diety pudełkowej
Koszty
Co stanowi największy minus diety pudełkowej? Oczywiście cena.
Koszty cateringu są uzasadnione – obejmują produkty, pracę konsultanta, dietetyka, kucharza i dostawcy. Płacimy za specjalistyczną wiedzę, dobrej jakości składniki, precyzyjny dobór kaloryczności i wartości odżywczych. Koszty są więc zasadne. Ludzie, którzy zajmują się przygotowaniem cateringu dietetycznego, to fachowcy w swojej dziedzinie. To osoby, którym można zaufać.
Przeciwnicy diety pudełkowej wskazują także na brak rozwoju umiejętności kulinarnych i poszerzania wiedzy w tej dziedzinie. Wielu ludziom nie zależy jednak na kształtowaniu tych obszarów, liczą na wygodę i komfort.
Catering pudełkowy – czy warto?
Warto. Jeśli jesteś osobą, której zależy na komforcie i zdrowiu – dieta pudełkowa jest dobrym rozwiązaniem. Wspiera osiąganie celów zdrowotnych, dostarcza odpowiednich składników odżywczych, jest elastyczna.
Obecnie wiąże się z dużymi kosztami, ale w ramach podsumowania warto odpowiedzieć na pytanie – czy zdrowie nie jest tego warte?
Autor tekstu: Aleksandra Borówka